Nobelsändning 2018 – om krisen och att ta sig ur den

56 min

I dag äger årets Nobelceremoni rum. Vetenskapsradion, i samarbete med P1 Kultur, sänder direkt – ett stenkast från prisutdelningen. Hör om ett Nobelpris i kris, och mycket annat.

Nobelsystemet är i sin kanske djupaste kris.

Till exempel delas inte Nobelpriset i litteratur ut, på grund av krisen i Svenska Akademien. Även medicinpriset har de senaste åren ifrågasatts på grund av Macchiarini-skandalen, och den tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi har nyligen fråntagits Amnestypriset hon tilldelats på grund av hennes sätt hantera förföljelserna av burmesiska rohingyer.

Dessutom säger Stockholm nej till det planerade Nobelcentret.

– Nobelsystemet befinner sig i en kris. Men vad betyder det för hur de som får pris i år, upplever utmärkelsen? Och hur tar man sig ur en kris på bästa sett? Det är några av de frågeställningar som vi kommer beröra, säger Lena Nordlund, som tillsammans med Karsten Thurfjell, kommer att leda sändningen.

I programmet berättar även årets Nobelkock om när det varit kris i hans kök.

Regissören Björn Runge berättar om sin nya film "The Wife", med litteraturpristema och korrespondenten Cecilia Uddén medverkar direkt från fredspristagaren Nadia Murads hemtrakter.

Vi hör om Alfred Nobel själv som verkar ha sett sitt liv som en enda lång kris, och vi funderar på om årets bankett kan tänkas bli något dämpad eller om det går att dansa runt elefanterna i festrummet?

Medverkande gäster är bland andra Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, krishanteringsproffset Jeanette Fors, samt psykiatern och författaren Åsa Nilsonne.

Programmet sändes 15.03 till 16.45, i P1.