Anders Olsson: Akademien har ett ansvar

1:17 min

Efter den fällande hovrättsdomen mot Jean-Claude Arnault säger nu Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson, i en intervju med SVT:s Kulturnyheterna, att Akademien har ett ansvar för den så kallade kulturprofilens maktställning.

– Vi har inte varit tillräckligt uppmärksamma och vaksamma på hur han utnyttjat denna makt, säger han till Kulturnyheterna

De övergrepp Arnault anklagas för blev i bredare mening kända för allmänheten efter att Dagens Nyheter förra hösten publicerade en artikel med vittnesmålen från 18 kvinnor.

SVT sände igår dokumentärfilmen "Det slutna sällskapet", som porträtterar Arnaults kopplingar till Akademin. I filmen kallar Akademins ledamot Horace Engdahl artikeln för bisarr.

– Nu var ju många av de där vittnesmålen anonyma och det är lite besvärligt. Det är svårt att ta sådana vittnesmål på allvar. Om man inte vågar träda fram med eget namn då är det väl inte riktigt så att man ska bli lyssnad på tycker jag, säger han i filmen.

Men Anders Olsson har en helt annat syn på innehållet i artikeln.

– Jag kan inte ta så lätt på de här vittnesmålen. För mig var det en läsning som skakade mig. Det här måste man ta på högsta allvar.