Våldtäkter i krig – ofta kopplat till stöld och plundring

2:05 min

För att problemet med våldtäkter i krig ska minska måste forskningen kring fenomenet vidgas. Det menar forskare som i 13 år studerat de sexuella övergreppens mönster i östra Kongo.

Hör mer i Vetandets värld.

Forskarna Maria Eriksson Baaz och Maria Stern har i 13 år studerat de sexuella övergreppens mönster i framförallt östra Kongo. Deras senaste studie visar att våldtäkter i krig ofta sker samtidigt som det utsatta hemmet plundras.

– En eller två män kommer in i ett hus, våldtar kvinnan, tar en get eller höna och pengar om det finns. Och försvinner därifrån. Det finns många sådana fall i vårt materiel, säger Maria Eriksson Baaz.

Professor Maria Eriksson Baaz och hennes kollega Maria Stern har tidigare intervjuat soldater i Kongos regeringsarmé om de många och brutala våldtäkterna som begåtts under decennier av krig i landet. Studier som visat att det sexuella våldet inte varit ett strategiskt vapen, vilken är den etablerade uppfattningen internationellt om fenomenet, utan haft andra orsaker. Bland annat handlar det om olika våldsspiraler.

De svenska forskarnas nya studie omfattar alla våldsamma händelser under en period i det krigshärjade territoriet Uvira i östra Kongo.

– Vi håller på att analysera den datan men det vi kan se hittills är att det finns en väldigt tydlig koppling mellan sexuellt våld och stöld eller plundring, Maria Eriksson Baaz .

För att bättre förstå våldtäkterna i krig, och effektivt bidra till att på sikt få bukt med problemet, behöver forskningen breddas. Exempelvis genom jämförelser av sexuellt våld i fred och i krig, det berättar Maria Stern, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Institutet för Globala studier vid Göteborgs universitet.

– Mer forskning gör att vi förstår dynamiken bättre. Exempelvis hur sexuellt våld hänger ihop med andra typer av våldsmönster. Då kan man kanske förebygga det, om man försöker förstå mönstren, säger hon.