Pensioner hotar bilindustrin

De stora biltillverkarna rasade i går på New Yorkbörsen. GM, som äger till Saab, föll med 10 procent och Ford med över tre procent. Bakom det här ligger oron om för höga kostnader och gigantiska pensionsåtaganden.

Det som utlöste börsfallet för de amerikanska biljättarna var att bilkomponenttillverkaren Delphi ställt in sina sina betalningar. Bolaget har nu sökt skydd mot sina fordringsägare under konkurslagstiftningen i väntan på en rekonstruering.

Delphi är USA:s största underleverantör till bilindustrin och har 50 000 anställda i Nordamerika. Problemen som blivit akuta har sin bakgrund i ett högt kostnadsläge och stora pensionsåtaganden. Och frågan som många ställer sig nu är om problemen i Delphi också ska smitta av sig på GM.

Fram till 1999 var nämligen Delphi ett dotterbolag till GM, innan det knoppades av. Om GM tvingas vara med och garantera det gigantiska pensionsberget så kan också biljätten hamna i en ekonomisk kris.

Redan nu har GM svårigheter att klara egna pensionsutfästelser, samtidigt som försäljningen går knackigt.

Men oron handlar också om hela den amerikanska bilindustrin, som är hårt trängd av den allt hårdare globala konkurensen där pressen mot lägre löner blir allt hårdare.

Om arbetarna på Delphi tvingas acceptera lönesänkningar - för att pensionerna ska klaras så kan det sätta avtryck i hela bilindustrin.

Man kan tycka att lägre kostnader skulle vara positiva nyheter för aktiemarknaden, men samtidigt så visar det här vilken svår tid amerikanska bilindusti är på väg in i,  med stora personalnedskärningar och svårigheter att klara pensionslöften.

Sören Granath

soren.granath@sr.se