Vanligt med bränder på andra advent

2:37 min

När det andra ljuset tänds kan brandmännen räkna med extra arbete. Just andra advent är en av dagarna på året med flest bränder, enligt brandmannen Ulf Leijon.

Tidigare trodde man att tredje advent var värst, eftersom det första ljuset på adventsstaken då har hunnit brinna ned en lång bit och rädslan för en ojämn adventsljusstake gör att folk avstår från att byta ljus.

Men statistiken visar att alla söndagar i december är högriskdagar när det kommer till brand.

– Det är ju inte så att ljuset brinner annorlunda för att det är andra advent – det brinner likadant året runt – men man är mer stressad och ju närmre jul vi kommer desto mer stressade blir folk och då glömmer man bort, säger Ulf Leijon, yttre befäl på Östermalms brandstation i Stockholm.

De flesta adventsbränderna släcks utan brandkårens hjälp, men under de senaste 10 åren har ett snitt på 81 utryckningar skett för brandkåren till bränder orsakade av levande ljus i Sverige, enligt statistik från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Statistiken ser olika ut för olika dagar i december. En genomsnittlig adventssöndag innebär 23 så kallade ljusbränder som kräver brandkårens utryckning, men en genomsnittlig decembertorsdag innebär ungefär hälften så många – 11 stycken.

– Vi har bra beredskap för att täcka såna här saker. Även om det brinner mera på grund av ljus så brinner det inte mera totalt, det är andra saker som minskar.