Migrationspakt orsakar belgisk regeringskris

2:00 min

Bråk om FN:s migrationspakt orsakar regeringskris i Belgien. Det största partiet har hoppat av i protest mot att premiärministern ställt sig bakom pakten.

Bart De Wever är partiledare från det avhoppade flamländska nationalisterna partiet N-VA.

– Har vi inget att säga till om i regeringen så är det ingen idé att fortsätta, säger han efter intensiva regeringssamtal de senaste dagarna.

Samtalen har handlat om huruvida Belgien ska ställa sig bakom FN:s migrationspakt som ska antas i Marrakech i Marocko under måndagen. En pakt som består av 23 icke bindande mål som syftar till att skapa en ordnad och reglerad migration globalt.

Bart De Wevers N-VA, som är landets största parti, vill inte att Belgien ställer sig bakom pakten. Delvis för att man är rädd att förlora röster till Vlaams Belang, det högerpopulistiska och mer extrema partiet som den senaste tiden drivit hård kampanj mot migrationspakten.

De övriga tre partierna i den belgiska regeringen är dock för liksom en majoritet av parlamentet. Den liberala premiärministern Charles Michel har därför varit fast besluten att åka till Marrakech för att ställa sig bakom pakten.

– Imorgon kommer jag ta flyget som ledare för en ansvarsfull koalitionsregeringen, sa Charles Michel igår kväll när han berättade att han skulle underteckna migrationspakten och att N-VA lämnar regeringen. 

Men det är en stukad premiärminister som åker till Marrakech. Kvar i regeringskoalitionen är nu tre partier - en minoritetsregeringen som inte kommer ha majoritet i parlamentet fram till det belgiska som sker i maj nästa år.

Förutsatt att det inte kommer en ny regeringskris och man utlyser nyval innan dess.