Mukwege: Kvinnors kroppar har blivit till slagfält

2:38 min

I morgon delas Nobels fredspris ut under högtidliga former, och i dag har de två pristagarna Nadia Murad och Denis Mukwege mött pressen inför utdelningen i Oslo.

Sveriges Radios korrespondent Jens Möller är på plats i Oslo för att bevaka Nobels fredspris och har under söndagen lyssnat till en presskonferens med de bägge pristagarna.

– Det var en stundtals en väldigt känslosam presskonferens, inte minst när de berättade hur de reagerade när de fick veta att de tilldelats priset.

– Nadia Murad vittnade om att hon bara grät och tänkte på sin mamma som blev dödad 2014, samma dag som hon själv blev tagen som sexslav av terrororganisationen IS.

Båda pristagarna försöker vinna politisk kraft åt det de båda två kämpar för, nämligen mot sexuellt våld i krig menar Jens Möller.

Läkaren Denis Mukwege som arbetar med att försöka rädda kvinnor och att lappa ihop deras underliv som blivit skadade till följd av brutala våldtäkter i Östra Kongo sade under presskonferensen att det inte längre räcker att fördöma det sexuella våldet i krig och konflikter.

– Vi måste agera, kvinnors kroppar har blivit till ett slagfält, det kan vi inte acceptera.

De senaste åren har flera pristagare, exempelvis EU och USA:s förra president Barack Obama blivit ifrågasatta som pristagare. 

– De här två är högst okontroversiella och har blivit väldigt väl mottagna, säger Sveriges Radios korrespondent Jens Möller.