Omar Hjira och Valérie Plante är båda borgmästare, från olika delar av världen och vill lära av varandra.
Omar Hjira och Valérie Plante är båda borgmästare, från olika delar av världen och vill lära av varandra. Foto: TT

Borgmästare utbyter erfarenhet om migration

2:32 min

I morgon antar FN för första gången ett omfattande ramverk kring migration - för en "säker, ordnad och reglerad migration" är rubriken.

Ett hundratal borgmästare från städer världen över samlats för utbyta erfarenheter och ingå samarbeten om migration i Marrakech i Marocko. 

Valérie Plante, som är borgmästare i Montréal i Canada, anser att FN:s ramverk är ett viktigt steg för att vara förberedd:

– Vem vet vad som händer i framtiden. När jag säger förberedd menar jag att vi måste ha tänkt och skapat strukturer för hur vi ska hantera migranter, säger Montréals borgmästare Valérie Plante.

Hon beskriver sin stad som inkluderande för migranter och säger att det är viktigt att städer, som gör det praktiska arbetet, att göra sin röst hörd i FN:s migrationsarbete.

Den globala migrationspakten som ska antas under måndagen innehåller 23 olika målsättningar, alltifrån att migranter måste kunna visa ID-handlingar till att minska drivkrafterna till migration. Ett mål är just att dela information sinsemellan.

Marockanen Omar Hjira, som är borgmästare i staden Oujda på gränsen till Algeriet, säger att Marocko svängt från att vara ett utvandringsland till att nu vara mottagare av flyktingar och migranter, sedan Europa flyttade ut sin gräns och låter Marocko vara dess gränspolis. 

– Vi har en svag ekonomi och stor arbetslöshet. Min stad är en port till Marocko från Sahelöknen så jag vill lära mig hur andra gör för att hantera migranter.

– New York, Paris, Madrid har sedan länge mycket erfarenhet, fortsätter han.

Ett antal EU-länder och USA, Israel, Australien och Schweiz kommer inte i morgon att anta FN:s migrationspakt.

De motiverar sina avhopp med att ramverket riskerar att äventyra nationell suveränitet och att kräva ekonomiskt och annat stöd för migranter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista