Klimatet & Framtiden

Nya klimatet tvingar samebyar till anpassning

Renägare har länge sett hur klimatet ändras och nu har Ohredahke sameby i Jämtland börjat arbeta för att anpassa sig och renarna till de nya levnadsvillkoren.

Se vad Pär Mikael Åhren och Sture Åhren säger om anpassningen till det nya klimatet i videon.

Ohredahke sameby i Jämtland har under ett år jobbat med en klimatstrategi, i ett sametingsprojekt. Syftet med projektet är att kunna anpassa sig till det förändrade klimatet. När Pär Mikael Åhren började med renskötsel var det sällan milt väder, nu är det milt väder varannan dag, säger han.

– Nu är det den första advent och för första gången så samlar vi med motorcyklar och fyrhjulingar så här sent på året. Och förra vintern var det extremt mycket snö, då kom det så mycket snö att renarna inte kunde beta av den anledningen. Och året innan tog vinterföret slut redan i februari, så det är inte normalt, säger Pär Mikael Åhren som är ordförande i Ohredahke sameby.

– Klimatet påverkar inte bara en generation, det påverkar ju nästa generation. Och det är det som är det mest skrämmande. Jag ser hur högt vegetationen har gått upp sedan jag var barn. Då fanns det ingen björk där vi bodde i sommarvistet, men nu är det fullt med björk, säger renägaren Sture Åhren.

Ohredahke var även en av de första samebyarna som började med att flytta renarna med lastbil mellan vinter- och sommarmarker. Problemet med det nya klimatet är att de behöver sprida ut renarna för att klara vintrarna utan att mata. Om de flyttar renarna med lastbilar så kan de inte göra det, då man man måste hålla renarna samlande så att man kan flytta alla renarna samtidigt. Därför tittar man nu på gamla flyttvägar för att kunna flytta traditionellt efter marken. 

I klimatstrategin tittar man inte på sin egen miljöpåverkan, men det är ändå något de hela tiden pratar om.

- Vi lämnar till exempel aldrig ensilage-plast kvar, vi far med allt till återvinningen. Och vi planerar logistiken och användandet av maskiner, säger Pär Mikael Åhren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio