Centerpartiet kommer rösta nej till Stefan Löfven som statsminister

2:46 min

Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Det sa partiledaren Annie Lööf idag.

Stefan Löfven är ledare för socialdemokraterna. Han behöver stöd från flera andra partier för att bli statsminister och bilda en regering. Planen är att riksdagen snart ska rösta om Stefan Löfven ska bli statsminister.

För en och en halv vecka sedan sa Centerpartiet och Liberalerna att de kan låta Stefan Löfven bli statsminister. Men bara om Socialdemokraterna går med på hårda politiska krav. Partiledarna Annie Lööf och Jan Björklund lämnade listor med krav till Stefan Löfven. Sedan har partierna haft förhandlingar i flera dagar. Miljöpartiet har också varit med.

Många experter trodde att partierna var nära att bli överens. Men idag sa Annie Lööf att Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven. Hon säger att Socialdemokraterna inte har gått med på tillräckligt många krav. Hon säger att hon är besviken på Socialdemokraterna.

– Jag är genuint besviken över att Socialdemokraterna inte tog denna historiska chans, till samarbete över blockgränsen, säger Annie Lööf.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger att han respekterar Centerpartiets beslut. Men han säger också att Socialdemokraterna kan fortsätta att förhandla, för att hitta en lösning.

Liberalerna har ännu inte sagt om de kommer rösta ja till Stefan Löfven eller inte. Men deras röster skulle ändå inte räcka för att Stefan Löfven ska bli statsminister.

Nu måste riksdagens talman bestämma vad som blir nästa steg. Han har sagt att alla partier ska få fundera i några dagar. Han ska prata med alla partiledare under tiden.