Man utanför ett tält.
1 av 4
Muhamed och hans familj anlände till Lesbos för bara ett par dagar sedan. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Barn bakom ett stängsel.
2 av 4
De flesta som kommer till Grekland är från Afghanistan, Irak och Syrien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Tält i en bergssluttning.
3 av 4
Enligt UNHCR är drygt 40 procent av de som kommer barn. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Man framför ett tält.
4 av 4
Abdul från Irak har varit på Lesbos i ett år Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Ansträngt läge i grekiska migrantläger

2:24 min

Samtidigt som en majoritet av FN:s medlemsländer igår sa ja till den så kallade internationella migrationspakten, som bättre ska reglera migrationen i världen, fortsätter läget att vara mycket ansträngt på grekiska öar som Samos och Lesbos.

Irfan, 1,5 år trampar runt i vattenpölarna medan hans mamma Reihana isolerar tältgolvet med en filt, hammare och spik. Utanför står hennes man Muhamed, snyggt klädd i mörkblå jacka och jeans.

I Afghanistan arbetade han för den lokala regeringen men efter flera dödshot från talibaner valde han och familjen att fly. De kom i båt till Lesbos för bara ett par dagar sedan.

– Det var vår enda chans, säger Muhamed.

På andra sidan en smal grusväg ligger det inhägnade Morialägret men där är det fullt. Här, på djungelsidan, som Muhamed säger, står tälten i ojämna rader, knapphändigt isolerade med tältdukar från FN:s flyktingorgan UNHCR. Det har regnet, det är blött och kallt.

Grekland var ett av de länder i Europa som påverkades mest av den stora flyktingströmmen 2015, den kris som ledde fram till den så kallade migrationspakten som 164 av världens regeringar sa ja till under en konferens i Marrakech i går.

Migrationspakten, som inte är bindande, har bland annat som mål att stoppa flyktingsmugglingen och göra migrationen i världen mer reglerad. Men fortfarande kommer nästan dagligen flyktingar och migranter, med smugglares hjälp, till Grekland. Mellan januari och september i år kom omkring 36 000 sjö- eller landvägen från Turkiet. De flesta med ursprung i Afghanistan, Irak och Syrien. Enligt UNHCR är drygt 40 procent av de som kommer barn.

Fram till jul ska runt 2 000 flyktingar och migranter flyttas från Lesbos till boenden på det grekiska fastlandet men samtidigt som trycket minskar något på Lesbos beskriver UNHCR läget som allt sämre på ön Samos där det nu bor sju gånger fler flyktingar och migranter än vad man har kapacitet till.

Abdul kom ensam från Irak för ett år sedan. Nu står han i en röd väst och delar ut hett te till förbipasserande. På natten sover han i bara kläderna i ett tält som han delar med flera andra. Han vet ingenting om framtiden.

- Jag har lämnat mitt jobb, min familj, allting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista