Val 2018 – Gävleborg

Politiskt kaos i Nordanstig efter avhopp

1:20 min

På kommunfullmäktiges sammanträde i Nordanstig på måndag kväll, när val till kommunstyrelse och nämnder skulle göras lämnade plötsligt Socialdemokraten Svetlana Molberg partiet och blev politisk vilde.

Efter avhoppet ställdes allt på ända inga val kunde göras och sammanträdet ajournerades till 20 december. Det här var helahälsingland.se först med att berätta.

– Det här är en katastrof! Det ger inte ett bra intryck och är ett svek mot invånarna. Vi kan se att det var en felrekrytering, säger Socialdemokraten Ola Wigg, som var tänkt att väljas som ny ordförande i kommunstyrelsen.

P4 Gävleborg har varit i kontakt med Svetlana Molberg för att höra varför hon lämnat Socialdemokraterna och hur hon har tänkt sig framtiden som politiker men Svetlana Molberg vill inte medverka i radio.

Efter flera månaders förhandling kom Socialdemokraterna och Centerpartiet överens om ett gemensamt styre i Nordanstig genom en valteknisk samverkan med Nordanstigspartiet och därmed fanns en knapp majoritet med en rösts övervikt.
Men efter avhoppet där Svetlana Molberg sällat sig till oppositionen Samling för Nordanstig innebär det att Sverigedemokraterna nu kan avgöra vilket av blocken som vinner vid omröstningar.

– Det kan ju bli näst intill omöjligt att få igenom beslut. Det skadar kommunen, menar Ola Wigg.