Läkare: Dödsfall i motionslopp kan undvikas – med hälsodeklaration

2:32 min

Deltagare i motionslopp borde få göra en enkel hälsodeklaration för att undvika dödsfall eller andra allvarliga händelser. Det anser en av Sveriges ledande idrottsläkare.

I dag deltar tusentals svenskar i olika motionslopp och varje år drabbas en av 50 000 deltagare av plötsligt hjärtstopp. 

Men genom att låta deltagarna svara på några enkla frågor, skulle man kunna rädda flera liv per år visar nya studier. 

I lopp som Göteborgsvarvet och Vasaloppet så avlider en av 50 000 deltatagare av plötsligt hjärtstopp, personer som inte borde ha ställt upp, berättar idrottsläkaren Mats Börjesson vid Göteborgs universitet.

– Vi vet att det i dag finns gravt sjuka människor som ställer upp i olika motionslopp, säger han. 

Så för att hitta dem som kanske inte borde springa så långt utan läkarkontroll, så tycker Mats Börjesson att alla deltagare, före loppet, bör svara på några enkla frågor. Frågor som i sin tur kanske leder vidare till en noggrannare koll, för att undvika allvarligare händelser.

Det här gör man redan i vissa lopp, men det borde bi obligatoriskt, tycker Mats Börjesson.

– Jag tror att det är rätt att göra så ja. Jag tror inte att man ska undersöka 50 000 löpare, utan vårt förslag har ju varit att man ska svara på några enklare frågor när man anmäler sig. Och svarar man ja på någon av frågorna, så ska man diskutera med sin doktor, säger han.

Och även om det alltid finns en möjlighet att inte tala sanning i ett sådant frågeformulär, så har det effekt. Det visar de studier Mats Börjesson var med om i Sydafrika, där antalet svåra med incidenter vid motionslopp minskade med drygt 60 procent med den här metoden.

– Jag tror att detta kommer och jag tror att de internationella förbunden kommer att anta detta, säger Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi vid Göteborgs universitet.