Moderaternas och Kristdemokraternas budget kommer troligen vinna i riksdagen

3:41 min

Det finns fortfarande ingen ny regering i Sverige. Men Moderaternas och Kristdemokraternas politik kan ändå börja gälla nästa år. Det är för att deras budget troligen kommer att få flest röster i riksdagen.

Budgeten är planen för hur Sveriges pengar ska användas nästa år. Budgeten är mycket viktig för politiken. Politikerna i riksdagen ska rösta om budgeten imorgon den 12 december.

I november presenterade den gamla regeringen sitt förslag till budget. Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De sitter kvar tills det finns en ny regering. Det kallas en övergångsregering. Men regeringens förslag till budget kommer antagligen inte att vinna i riksdagen. Det är inte tillräckligt många partier som kommer att rösta på den.

Socialdemokraterna har förhandlat med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna för att kunna bilda en ny regering. Men igår sa Centerpartiet att de inte är nöjda. De kommer inte låta Stefan Löfven bli statsminister. Sedan sade Liberalerna samma sak. Det betyder också att Centerpartiet och Liberalerna inte kommer att rösta på regeringens budget.

Alla partier kan lämna egna förslag på budget. Centerpartiet och Liberalerna säger att de kommer att rösta på sina egna förslag. Men Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort ett förslag på budget tillsammans. Och Sverigedemokraterna har sagt att de ska rösta på det förslaget.

Det betyder att Moderaternas och Kristdemokraternas budget troligtvis får fler röster än regeringens budget. Om inget parti ändrar sig så är det Moderaternas och Kristdemokraternas budget som kommer att gälla efter nyår. Även om den gamla regeringen fortfarande sitter kvar.

Moderaternas och Kristdemokraternas budget kommer ändra på många saker. Bland annat sänks skatten för dem som arbetar.

Även om några partier kommer överens och bildar en ny regering, så måste de följa den nya budgeten. De kan ändra vissa saker, men inte allt.
De kan till exempel inte ändra skatten på lön.

Planen är att politikerna i riksdagen ska rösta om budget imorgon den 12 december.