Sara Danius på Nobelfesten – klänningen som alla pratar om

1:57 min

Sara Danius klänning blev ett av nobelfestens stora samtalsämnen. Mattias Berg och Hanna Johansson kommenterar klänningen och vad den uttrycker.

Tidigare ständige sekreterare Sara Danius kom till nobelfesten i en rosaorange klänning skapad av modedesignern Pär Engsheden.

Reaktionerna har varit många. "Sara Danius glänste i rosa och orange på podiet bland frackarna", skriver Aftonbladets Ebba Thorneus.

Medan Svenska dagbladets Victor Johansson skriver att Sara Danius klänning och Horace Engdahls rockstjärneglasögon är ett bevis på att "fåfängan även bor i Svenska Akademien.".

Hanna Johansson är modeintresserad konstkritiker som skriver för Expressen Kultur. Även hon reagerade starkt på klänningen.

– Min första tanke var som en mamma när man ser sitt barn i nåt knasigt. Den tar så mycket plats, men sedan kände jag att det ändå var lite kul. Det är ju som en variant på en tjurfäktningsmantel i en väldigt bjärt rosa och orange färg, säger Hanna Johansson.

Vad säger du om färgkombinationen?

– Den har sitt sammanhang i det här tjurfäktningsspåret. Dels en traditionell färgkombination i det sammanhanget, men också väldigt skrikiga färger. Man ser på bilder från nobelfesten att hon verkligen sticker ut.

Vad skulle man kunna vilja säga med en sådan här klänning?

– Om man tänker på tjurfäktning kanske den säger något om hur man kan tänka på den här konflikten i Svenska akademien. Samtidigt retar en tjurfäktare upp tjuren och den tanken finns nog också här. Det är en outfit som inte går någon förbi, säger Hanna Johansson.

Mattias Berg från kulturredaktionen kommenterar klänningen:

– Det var ett visuellt väldigt tydligt uttryck för att Sara Danius fortfarande har en stor roll att spela i den här krisen, att hon har makt och vill visa det. Det är väldigt mycket just en klänning – men minst lika mycket ett statement. "Här är jag", säger hon. "Jag är kvar i spelet och har fortfarande en stor roll. Kanske lika stor som min klänning."

Men varför var Sara Danius med på Nobelfesten? Hon deltar ju inte arbetet i Svenska Akademien?

– Nej, men hon sitter i Nobelstiftelsens styrelse - och det är ju de som hårdast sätter tumskruvarna på Akademien.
Det är Nobelstiftelsen som nog kommer att ha det avgörande inflytandet över om det blir något Nobelpris k2019 och framöver, eller om det kanske permanent kommer att lyftas från Akademien och delas ut av någon annan instutition, säger Mattias Berg.