Efter morden – anhöriga får vänta länge på begravning

1:52 min

Anhöriga har i vissa fall tvingats vänta i över ett år innan mördade familjemedlemmar blivit begravda. En anledning är att det tar tid att få alla resultat från obduktionen.

När en person blir mördad eller hittas död genomförs en obduktion för att fastställa dödsorsak. Men trots att det sker inom någon dag tar det oftast flera månader innan kroppen kan begravas.

– De anhöriga tycker att väntan är jättejobbig och de undrar varför det tar sådan tid, säger målsägandebiträdet Paulina Wånggren.

En förklaring till att det tar tid är att prover från obduktionen måste analyseras samtidigt som sökandet efter gärningsman gör att ytterligare undersökningar kan behövas.

– Det tar tid att gå igenom resultaten innan vi kan fastställa om vi är klara, säger Ted Esplund som är chef för polisens forensiska avdelning i region Bergslagen.

– Vi vill inte behöva göra gravöppningar eller bryta mot griftefriden utan när vi säger att vi är klara så är vi klara.

Enligt begravningslagen ska en kropp begravas inom en månad från dödsfallet.

Men vid de fem senaste uppmärksammade morden och dödsfallen i Örebro så har det i snitt tagit över tre månader innan de anhöriga har kunnat genomföra en begravning. 

– Jag förstår de anhöriga samtidigt som jag inte tror att de vill riskera att vi inte når framgång i utredningen, säger Ted Esplund.