FN-beslut framkallar glädje och framtidstro hos ung renskötare 

- Det är mycket känslor och mycket goda känslor. Vi har länge jobbat för den här saken och det känns skönt att få något gott tillbaka. Jag har mera hopp nu och mer tro på att den här utbyggnaden kan stoppas, säger Maja Kristine Jåma efter att FN uppmanat Norge att omedelbart stoppa vindkraftutbyggnaden på Storheia.

Se också klippet när vi träffade Maja Kristine vid vindkraftsbygget förra hösten: "Det gör ont i hjärtat att se det. Jag är ledsen, jag vill bara gråta", sa hon då.

I måndags kom ett beslut från CERD, FN:s rasdiskrimineringskommitté där man uppmanar Norge att omedelbart stoppa utbyggnaden av vindkraftparken vid Storheia inom Fosen syds renbetesområde.

Renbetesdistriktet har länge arbetat för att få stopp på vindkraftparken men inte lyckats och även om alla avtal ännu inte är på plats så har Fosen vind fått tillåtelse från myndigheterna att starta upp anläggningsarbetet. Samerådet har klagat på Norge inför CERD och lagt fram på vilket sätt vindkraftparken strider mot renskötarnas mänskliga rättigheter, både som grupp och individuellt.

Förra hösten träffade vi en mycket ledsen Maja Kristine vid vindkraftbygget: "Jag vill bara gråta. Medan de bygger tar de en del av oss, sa hon då". Men trots FN:s uppmaning till Norge nu om att stoppa utbyggnaden av vindkraftsparken har oron om hur det kommer att bli ännu inte släppt helt hos henne.

- Ja, det finns ju lite oro ännu kvar och jag tänker på att de redan har byggt ut vägen, nästan färdig med över sex mil över fjället. Dom har ju redan förstört mycket och jag är väldigt spänd på hur det blir och om Norge överhuvudtaget tar och stoppar arbetet och respekterar beslutet från FN. Men jag förväntar mig att Norge lyssnar på vad vi har sagt och det FN säger nu och stoppar utbyggnaden med en gång, säger hon.

Enligt Maja Kristine Jåma så har framtidstron ökat igen i samband med FN-beslutet.

- Ja, jag har fått mer framtidstro och man kan ju aldrig ge upp, för ger man upp och inte tror på att det ändå finns de som vill oss gott, så tar de allt. Man får aldrig ge upp, man måste ha tron på att man kan stoppa sånt här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio