Riksdagen ska rösta om Stefan Löfven på fredag

2:22 min

På fredag ska riksdagen rösta om Stefan Löfven ska bli statsminister. Det sade talmannen på en presskonferens idag. Men riksdagen kommer troligen att rösta nej.

Stefan Löfven har försökt bilda en regering i mer än två veckor nu. Han har pratat med andra partier för att hitta samarbeten. Men han har inte lyckats.

Socialdemokraterna har förhandlat med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Många experter trodde att partierna var nära att bli överens. Men Centerpartiet och Liberalerna säger att de inte är nöjda. De kommer inte låta Stefan Löfven bli statsminister.

Talmannen Andreas Norlén säger att det ändå är viktigt att riksdagen röstar om Stefan Löfven. Så att arbetet kan gå vidare. Talmannen har bestämt att omröstningen ska vara på fredag.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill bilda en regering med Miljöpartiet. Precis som de senaste fyra åren. De har också stöd från Vänsterpartiet. Men det räcker inte. Det behövs fler partier som stöder Stefan Löfven, för att han ska bli statsminister. Det är alltså inte troligt att han vinner omröstningen på fredag.

Om riksdagen röstar nej så måste talmannen komma med ett nytt förslag. Riksdagen har redan röstat en gång, om Moderaternas ledare Ulf Kristersson. Riksdagen kan rösta högst fyra gånger. Om det inte finns en statsminister efter det så blir det ett nytt val.