Furtenbach: Första gången något liknande har hänt

3:09 min

Efter att riksdagen i dag röstade ja till M+KD budget står vi inför en speciell situation menar Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det är första gången något liknande har hänt, vi vet vilken ekonomisk politik som ska föras på ett antal områden men vi vet inte vem som är statsminister och vem som ska sköta det.

Stefan Löfvens budget blev nerröstad och det innebär att vi får borgerliga förslag nu för ungefär 45 miljarder som ska införas, och det begränsar handlingsutrymmet för nästa regering om den inte styrs av Moderaterna och Kristdemokraterna, en kommande regering har också mindre pengar att satsa.

– Huvudnumret i budgeten är skattesänkningar på ungefär tjugo miljarder, mest betyder de för dom som tjänar mer än fyrtiotusen i månaden, säger Fredrik Furtenbach.  

Socialdemokraternas Stefan Löfven har varit kritisk och beskrev igår budgetförslaget som undermåligt och ”en servettskiss” som inte håller.

– Reglerna ser ut såhär, den som har störst stöd i kammaren vinner. Ur riksdagens synpunkt finns det en del förändringar som inte är så komplicerade, men för ett antal myndigheter kan det bli en del frågetecken.  

På fredag prövas Stefan Löfven som statsminister i riksdagen och trots att S-ledaren väntas förlora den omröstningen ser talmannen Andreas Norlén ändå en poäng i att öka pressen på partierna.   

– Talmannen säger att han inte vill ha ett extra val, det skulle enligt honom vara ett misslyckande för det politiska systemet.