Riksdagen röstade ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budget

3:02 min

Igår röstade riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Det betyder att Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik börjar gälla nästa år. Trots att det inte finns någon ny regering.

Budgeten är planen för hur statens pengar ska användas nästa år. Budgeten är mycket viktig för politiken.

Eftersom det inte finns någon ny regering än, så sitter den gamla kvar. De kallas övergångsregering. De gjorde en budget för nästa år. Den var nästan likadan som den förra budgeten. Övergångsregeringen ska inte ta några stora politiska beslut.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde ett eget förslag på budget. Och Sverigedemokraterna röstade på deras förslag. Därför vann den budgeten omröstningen i riksdagen. Det var inte tillräckligt många partier som röstade på övergångsregeringens budget.

Det här betyder att många saker förändras nu. Skatten på löner sänks. De som arbetar får betala några hundra kronor mindre i skatt, varje månad.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill också förändra många andra saker. De vill ge mindre pengar till arbetet för miljön och klimatet. De vill ta bort skatten på flygresor. De vill ge mindre pengar till Arbetsförmedlingen, och mer pengar till försvaret och polisen. Och de vill att det ska kosta mer pengar att vara med i en fackförening. Det här är några saker som de vill ändra på.

Några av förändringarna är sånt som regeringen också ville ändra. Till exempel att pensionärer nu får betala lägre skatt.

Det är inte helt klart hur alla förändringarna blir. Nu ska politikerna i riksdagen diskutera och bestämma det. Det enda som är helt klart är att skatterna kommer sänkas för de som arbetar. Det kan inte ändras, även när det kommer en ny regering.