SD:s första åtgärd vid makten: Mångkulturbokslut

2:08 min

Bromölla är en av tre kommuner som styrs av Sverigedemokraterna. I Bromölla har en sverigedemokratisk budget för nästa år antagits och det första som införs är ett mångkulturbokslut.

– Vi vill ju se vad invandringens kostnad och konsekvenser är för Bromölla kommun. Lika väl som man räknar på äldreomsorg och skolan och andra förvaltningar i kommunen så vill vi veta vad det kostar också, säger Eric Berntsson, ny kommunstyrelseordförande i Bromölla.

Finns det någon annan tydlig förändring som ni vill genomföra vid makten?

– Vi kommer att skynda långsamt. Bromölla har ju varit styrt av socialdemokrater sedan det blev allmän rösträtt så det kommer att ta tid att göra stora förändringar. Vi får se det på fyra, åtta och tolv år till att börja med, säger han.

Hörby, Sölvesborg och Bromölla är de tre svenska kommuner där Sverigedemokraterna har makten. I Bromölla skedde maktövertagandet med viss dramatik eftersom två block var lika stora.

På ena sidan finns Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna och på andra Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet.

Det var det lokala partiet Alternativet som fällde avgörandet. Stig Gerdin är gruppledare.

– Vi hade lovat våra väljare att vi skulle se till att det blev ett regimskifte i Bromölla. Att det sedan råkade bli Sverigedemokraterna... Så blev det ju, men vi hade gjort samma sak om det varit Centern eller Kristdemokraterna eller någon annan.

Men Sverigedemokraterna kan inte räkna med ert stöd jämt?

– O nej! Vi tittar på sakfrågorna. Nu är det ju upp till dem att bevisa att de klarar av att driva kommunen, säger Stig Gerdin.

Socialdemokraternas avgående kommunalråd Jenny Önnevik säger så här om det här med mångkulturbokslut:

– Det är inget som jag förespråkar och jag vet inte heller vad man tänker använda det till.

Tror du att Sverigedemokraterna har den kompetens som krävs för att styra en kommun?

 - Ja, det får väl tiden utvisa, det är svårt att spekulera om. Vi kommer att göra allt för att driva en stark oppositionspolitik, säger Jenny Önnevik.

Det är bara en mil mellan kommunhusen i Bromölla och Sölvesborg och både styrs framöver av Sverigedemokraterna. Eric Berntsson i Bromölla är medveten om att partiets resultat kommer att hårdgranskas.

– Vi kommer ju att göra så gott vi kan, göra vårt bästa för Bromölla kommun.

Om ni skulle misslyckas är det ju dålig reklam för Sverigedemokraterna?

– Det är ju det vi ska försöka undvika, det blir en utmaning faktiskt, säger Eric Berntsson, ny kommunstyrelseordförande i Bromölla.