guldkråkan och grottan
1 av 2
Till vänster är grottan där 9-åringen bor just nu. Foto: Privat
Eva Hållsten med ett paket som hon hoppas kommer fram till Guldkråkan.
2 av 2
Eva Hållsten med ett paket som hon hoppas kommer fram till Guldkråkan. Foto: Stina Kätting/Sveriges Radio

9-åring bor i grotta - har tvingats fly för tredje gången

2:25 min

Den nioåriga afghanska flickan, med smeknamnet Guldkråkan, som bodde i Burgsvik under tre år och som P4 Gotland tidigare rapporterat om, har nu tvingats fly för tredje gången sedan hon utvisades i januari i år.

Striderna och våldet har fortsatt att öka i provinsen Ghazni där flickan befunnit sig tillsammans med sina föräldrar och tre syskon. När P4 Gotland rapporterade för en dryg vecka sedan hade familjen på sex personer bott i ett rum i en källare i flera månader. Bara pappan kunde gå ut och de hade nästan givit upp hoppet om att kunna fly eftersom mamman var sjuk och talibanerna har satt upp vägspärrar runt nästan hela staden. Nu har de lyckats fly till en grotta i bergen, men det är kallt och de har varken mat eller filtar och pappan som givit sig av för att hämta pengar har inte kommit tillbaka efter fyra dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista