Kommuner vägrar skicka elever till SD-styrda Sölvesborg

2:31 min

Det blir inget samarbete mellan gymnasieskolorna i västra Blekinge. De styrande politikerna i Karlshamn och Olofström vill inte skicka elever till Sölvesborg efter att samstyret, där Sverigedemokraterna ingår, tagit makten.

De tre kommunala gymnasieskolorna i västra Blekinge har idag ett brett utbud av program. Men på de yrkesförberedande utbildningarna är många klasser små och därför planerades ett samarbete där programmen skulle delas upp mellan skolorna. 

Men efter att samstyret där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och SoL-partiet ingår tagit makten i Sölvesborg är  kommunalrådet i Karlshamn rädd för att elever med invandrarbakgrund inte ska känna sig välkomna där.

– Om vi skulle flytta ett av våra program till Sölvesborg kan det bli så att vi behöver skicka elever från krigshärjade länder till en kommun vars politiska ledning inte vill att de ska vara i landet över huvud taget, säger Per-Ola Mattsson (S).

Sverigedemokraten Louise Erixon, som vid årsskiftet blir kommunalråd i Sölvesborg, är på semester. Men moderaten Emilie Pilthammar tycker inte att Per-Ola Mattssons argument håller.

– Vi i samstyret kommer inte att göra några drastiska förändringar av gymnasieskolan. Elever från andra länder ska ha samma förutsättningar som alla andra.

Men ni har ju redan föreslagit nerskärningar i modersmålsundervisningen.

– Om modersmålsundervisningen sker på skoltid blir den ett problem eftersom eleverna missar andra lektioner och vi kommer inte att ta bort den helt.

Karlshamn och Olofström har nu vänt sig till Ronneby för att få till ett gymnasiesamarbete.