RECENSION – MUSIK

Håkan Hellström lyfts av stråkar

3:00 min

Förra året meddelade Håkan Hellström att han skulle ta en paus från musiken. Men så blev det inte riktigt. Inatt släpptes hans nionde album "Illusioner", som kulturredaktionens kritiker Matilda Källén har lyssnat på.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Illusioner"
Artist: Håkan Hellström
Genre: Stråk-pop
Betyg: 3 av 5

Hur låter Håkan Hellströms nya skiva som helhet?

– I grunden är det här tio ganska klassiska Håkan-ballader. Tänk "Bara dårar rusar in", "2 steg från paradise" och balladerna från "Det kommer aldrig va över för mig". Men med ett par tydliga skillnader. Dels att flera av låtarna är lite längre än vanligt, och, kanske därför, mer av poetiska, ibland lite för knas-metafortyngda berättelser, än traditionellt uppbyggda poplåtar. Men den tydligaste skillnaden är att han här har samarbetat med Göteborgs symfoniorkester, vilket så klart skapar ett annat, högtidligare sound. Ibland blir det lite för högtidligt och/eller Disnyefilmssoundtrackigt, särskilt när texterna är sådär "se det ljusa i det mörka"-käcka som Håkans texter kan vara. Men för det mesta så funkar det här popvisa-möter-stråkar-soundet väldigt bra som klädsel på en Håkan-låt. Det blir vackra ballader, helt enkelt.

Finns där någon låt som är särskilt vacker?

– Jag älskar det faktum att han har gjort en cover på Joni Mitchells "Both sides now", även om jag inte kan säga att jag älskar den mörkare, pratigare röst som han lagt sig till med på den låten, och på ett par låtar till på skivan. Den låt jag fastnat mest för är nog istället "I dina armar".

Kommer den här skivan att följas av en turné nu?

– Håkan säger själv att den inte kommer att göra det, och det är faktiskt fint att höra, eftersom det indikerar att det nu är fokus på musik och inte på arenapublikrekord eller något annat. Men vem vet. Det är ändå Håkan vi snackar om. Så kanske att det blir en vända på de större konserthusen ändå.