Riksdagen röstade nej till Löfven

2:23 min

I dag röstades Stefan Löfven (S) ner som statsministerkandidat av riksdagen. Nu fortsätter talmannens försök att hitta en kandidat som kan tolereras av riksdagen.

Det har nu gått tre månader sedan valet och ännu har Sverige inte fått en ny regering. På fredagen röstade riksdagen ner Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat. Riksdagen röstade med 200 röster mot och 116 för. 28 ledamöter lade ned sina röster.

Centerledaren Annie Lööf sa inför omröstningen i riksdagen att partiet fortsatt är beredda att kompromissa för att Sverige ska få en ny regering.

– Direkt efter valet fick vi med de andra allianspartierna på att rikta en inbjudan till Socialdemokraterna om att samarbeta med en alliansregering. Samtal fördes, men Socialdemokraterna sa nej, säger hon.

Jan Björklund, Liberalerna:

– Tyvärr så föreligger vid dagens omröstning inte förutsättningarna för ett fungerande mittenstyre, säger Björklund i riksdagen, när han motiverar varför Liberalerna röstar nej till Stefan Löfven.

Även Sverigedemokraterna röstade nej till Löfven.

– Sverige behöver förnyelse och framtidstro, säger SD:s Mattias Karlsson, som anser att Sverige varit nära systemkollaps under Stefan Löfvens regeringstid.

Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, ger ändå inte upp hoppet om att få till stånd en S-MP-regering med Centerpartiet och Liberalerna som stöd.

– Vår dörr står öppen, säger Ygeman.