Forskare och ö-bor: Vi måste prata om haven

Förmågan hos skog och hav att lagra koldioxid avtar. Forskarna menar att läget är allvarligt och att vi just nu kolsyrar våra hav. Öbor världen över oroas över havsnivåhöjning och sötvattenbrist. 

Uppmaning: Hör Angelica Salele om framtiden på Samoa i klippet.

Informatören Angelica Salele från ö-gruppen Samoa har de senaste två veckorna lyft situationen för världens hav, i Stilla havs-öarnas monter på klimatmötet i Katowice.

– Det som händer i havet måste uppmärksammas, och hur sådant som havsnivåhöjningen påverkar oss som bor i ö-länder.

Havsnivåhöjningen och sötvattensbrist är stora problem för många.

Situationen för världens hav har bland annat lyfts i FNs klimatpanels rapport som kom under hösten. Att haven mår dåligt påverkar också hela atmosfären.

– Oavsett vad vi släpper ut tas ungefär hälften upp av skog och hav. Så har det varit länge, men den kapaciteten hos skog och hav har börjat avta nu. Vi såg det för några år sedan när utsläppen mattades av men trots det så ökade mängden växthusgaser, säger Johan Rockström, chef vid klimatinstitutet i Potsdam.

Kan man säga varför det är så?

– Vi kan inte säkert säga varför ekosystemen inte tar upp lika mycket längre, men när vi tappar naturliga ekosystem genom avskogning och överfiske så är det inte konstigt att kapaciteten att hålla koldioxid minskar. Vi bör ta det som ett varningstecken, för om buffringsförmågan avtar är vi riktigt illa ute.

När haven försuras bryts kalciumkarbonaten ner, det som koraller och ryggradsorganismer är uppbyggda av. 

Enligt forskarna är det bråttom att vända utvecklingen medan vi kan, innan det blir omöjligt att vända och hejda uppvärmningen.

– Vi har idag dag fastnat i en debatt om temperaturer. Haven har försvunnit i debatten. Sedan vi började bränna olja på 1800-talet så har ph-värdet i haven sjunkit med 30 %. Vi kolsyresätter världens hav och det går inte att på något sätt prata bort eller leta andra förklaringar till det, säger professor Johan Rockström, klimatinstitutet i Potsdam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio