(M)inskat stöd till solenergi

3:07 min

På senare år har solenergieffekten ökat kraftigt i Sverige, Nästa år kommer dock det statliga investeringsstödet för solceller att nästan halveras, som en effekt av den nya statsbudgeten. Samtidigt invigdes i Göteborg på fredagen Sveriges största solcellspark.

– 5,5 MW effekt, sexton fotbollsplaner stor. Vi levererar el till 1 200 till    1 300 villor med den här parken, säger Göteborg Energis vd Alf Engqvist.

Den rekordstora solcellsparken levererar nu el, trots att den invigdes på en av årets mörkaste dagar när himlen över Göteborg var ganska mulen.

Planer på stora solcellsparker finns även på andra håll i landet, t ex i Karlskrona och Kristianstad.

Framöver blir det dock mindre statligt stöd för de som installerar solceller. I år fördelas drygt en miljard kronor i investeringsstöd.

Moderaterna har länge varit emot de här subventionerna, och i den budget som riksdagen klubbade i veckan nästan halveras bidraget nästa år, till 535 miljoner.

– Vi tycker att alla energislag ska klara sig på egna meriter, säger Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna, till Ekot.

– Både enskilda och företag har investerat mer än någonsin i detta, vilket är jätteroligt! Vi tycker dock inte att det här stödet är rimligt att ha, och det är inte bara Moderaterna som har invändningar. Det har även till exempel Energimyndigheten och Konjunkturinstitutet, säger Lars Hjälmered.

I år kan staten stå för 30 procent av kostnaden när till exempel en villaägare sätter solceller på taket. Enligt den nya budgeten halveras subventionsgraden till 15 procent nästa år.

Då lär alltså ungefär lika många kunna få del av stödet, men med ett hälften så stort belopp.

Fast priserna på solceller har sjunkit rejält de senaste åren, och enligt Lars Hjälmered är små solenergiproducenter ändå gynnade.

– En enskild människa som vill investera i detta kan sätta upp solceller, till exempel på sitt garagetak, utan att be om bygglov. Man har, som alternativ till detta, möjlighet att använda ROT-avdraget. Dessutom kan en enskild människa kan få en så kallad skattereduktion när man producerar egenproducerad el, så det finns även andra väldigt omfattande stöd till detta, säger Moderaternas Lars Hjälmered.

Det statliga investeringsstödet för solceller väntas bli utfasat de kommande åren. Solenergi står idag för bara ett par promille av den totala elproduktionen i landet, men det ökar snabbt.

Energimyndigheten räknar med att den installerade effekten av solenergi i landet kommer att mer än tiofaldigas 2014-2019.