FN-flagga och Amnesty-flagga
Amnesty kräver nu att FN utreder FN-soldaternas agerande. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Amnesty: FN lämnade flyktingar utan skydd

0:28 min

Amnesty riktar nu skarp kritik mot FN för hur de hanterade en attack på ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken i november.

Enligt en ny rapport valde FN-soldater på platsen att dra sig tillbaka när lägret attackerades, vilket enligt människorättsorganisationen Amnesty ledde till att upp emot hundra civilpersoner dödades.

Det var på morgonen den 15 november i år som beväpnade milissoldater attackerade ett läger för internflyktingar i Alindao. Enligt vittnen på plats sköt de granater på lägret och brände sen ner och plundrade mycket av det som fanns kvar.

Upp emot 100 personer ska ha dödats i attacken. Många barn, äldre och funktionsnedsatta.

I lägret fanns soldater från den FN-styrka som är satt att stabilisera den oroliga situationen i Centralafrikanska republiken. Men enligt en rapport från Amnesty som släpps i dag valde soldaterna att retirera tillbaka till sin bas när attacken började och lämnade därmed 18 000 flyktingar helt utan skydd.

FN-styrkan har motiverat sin reträtt med att de var i underläge, men Amnesty menar att FN-truppens pansarfordon och betydligt tyngre vapen hade kunnat begränsa eller helt stoppa attacken om de istället valt att ta striden.

Konflikten i Centralafrikanska republiken mellan muslimska Seleka och kristna Anti-balaka har plågat i landet i flera år. Det attackerade lägret hyste i huvudsak kristna, och attacken utfördes av muslimska Seleka. Enligt uppgift som hämnd för att flera civila muslimer i området dödats på senare tid, och Amnesty menar också att FN låtit kristna Anti-bakala styrkor infiltrera lägret.

Amnesty kräver nu att FN utreder FN-soldaternas agerande och vidtar åtgärder för att det inte ska hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista