Maria Ferm
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ferm: Politiken behöver ta ett större ansvar

2:11 min

Tog beslut om att ändra i ersättningssystemet för ensamkommande – nu vill Miljöpartiet att personer över 18 år och som befinner sig i en asylprocess ska få missbruksvård.

2017 ändrades ersättningssystemet till kommunerna vilket gjort det näst intill omöjligt för ensamkommande (som är i en asylprocess) att få den hjälp de behöver om de fyllt 18 år.

Miljöpartiet stod bakom regeringsbeslutet att ändra i ersättningen för ensamkommande. Maria Ferm är miljöpartiets migrationspolitiska talesperson. 

– Det är fruktansvärt att människor lever i en så pass stor utsatthet att man ser den här typen av problem för ungdomar som bott i Sverige i flera år, säger hon.

Innan ersättningsnivåerna ändrades stod staten för kostnader för ensamkommande tills att de blev 21 år. Men efter regeländringen ersätts inte kommunen för kostnader för exempelvis missbruksvård för ensamkommande, om den inte påbörjats före 18-årsdagen.

Åsa Furén Thulin som är sektionschef på SKL säger att staten dumpat problem på kommunerna och hon menar att situationen är akut.

– Det är brådskande och jag hoppas innerligt att den nya regeringen tar ansvar för den här gruppen och att vi får ersättning upp till 21 år om Migrationsverket väljer att betala så självklart ska vi stötta upp på olika sätt.

Migrationsminister Heléne Fritzon vill inte svara på kritiken och hänvisar till att hon sitter i en övergångsregering.

Miljöpartiet satt i regeringen när det beslutades att ersättningsnivåerna skulle ändras och nu vill Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, se en ändring så att även asylsökande som fyllt 18 år ska kunna få missbruksbehandling.

– Det är något som vi skulle vilja ändra så att vi ger full vård upp till 21 år just för att den här gränsen innebär att de kanske inte får den vård eller behandlingar som de behöver.

Ångrar ni att ni var med och klubbade igenom ändringar i ersättningssystemet?

– Konsekvenserna av det här, är att vi ser att man måste göra ändringar framåt.

– Politiken har varit inställd på att minska kostnader på olika sätt. Där behöver politiken ta ett större ansvar när man kan se den typen av utsatthet, säger Maria Ferm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista