Ukrainska sjömän fortsatt fängslade i Moskva

2:22 min

För USA:s del blir det inte något toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin innan de tre fartyg och de 24 ukrainska sjömännen som Ryssland tillfångatog för några veckor sedan har släppts.

Sjömännen sitter nu fängslade i Moskva.

Två av kaptenerna från de ukrainska fartygen säger att de ser sig som krigsfångar och därför inte tänker säga något i förhör, åtminstone inte förrän deras besättningar är fria.

Den ena, säger enligt nyhetsbyrån Reuters, via sin advokat i Moskva att han

”… är ensamt ansvarig. Hans besättning följde hans order och kan inte hållas ansvariga"

De togs alla till fånga när Ryssland blockerade det lilla trånga Kertjsundet vid det av Ryssland annekterade Krim. Att kunna passera fritt i sundet är strategiskt avgörande för flera ukrainska hamnstäder innanför, inne i den Azovska sjön.

På EU:s toppmöte förlängdes sanktionerna mot Ryssland

– Rådet bekräftar vår starka position och våra krav på Ryssland att släppa fartygen och deras besättningar, det sa EU:s utrikeschef Fredrica Mogherini.

Mer intressant än den väntade förlängningen av sanktionerna är att EU inte förmådde enas om nya sanktioner mot Ryssland efter det som hände kring Kertjsundet.

En tydlig bild av ett EU som är splittrat i frågan hur man ska förhålla sig till Ryssland. Ryssland har signalerat att man kan diskutera att släppa sjömännen, men inte nu.

– Vad gäller när, så är det först när rättegången har slutat som vi har möjligheter att samtala eller komma överens om hur vi ska göra, det sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov för en dryg vecka sedan.
Men inget datum för rättegång har satts ännu.

USA har sagt att det inte blir något toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin innan sjömännen är släppta. Kremls svar är att detta sköts enligt rysk lag, men att man är intresserad av ett möte.

De ukrainska sjömännen som sitter i sina celler i Moskva, har blivit den allra senaste scenen för kraftmätningen mellan USA och Ryssland, om kriget som pågår i östra Ukraina.

Ett krig med mer än 10 000 döda som nu är inne på sitt femte år.