Budapest: Rökgranater mot polisen

2:10 min

Det blev ännu en stökig kväll i Budapest igår då demonstranter och polis för fjärde kvällen på mindre än en vecka drabbade samman efter en protestmarsch som samlade tusentals. Demonstrationerna utlöstes efter att det ungerska parlamentet i förra veckan antog två kontroversiella lagar.

Klockan var närmare midnatt när demonstranter började kasta rökgranater mot polisen som svarade med tårgas. Då hade demonstrationståget, i minusgrader och efter en flera kilometer lång vandring stannat utanför det statliga ungerska tv-bolaget, som anklagades för att sprida regeringspropaganda till folket.

En grupp parlamentsledamöter för oppositionen gick in i byggnaden och krävde att få läsa upp en kravlista i direktsändning, men de motades bort av säkerhetspersonal som hotade med att deras agerande kunde leda till fängelse.

På kravlistan stod, bland annat: Att den så kallade "slavlagen" ska dras tillbaka, ett oberoende rättsväsende och oberoende public service media.

Protesterna bröt ut i onsdags i förra veckan efter att parlamentet röstat ja till två lagar. Den första, av kritiker omdöpt till slavlagen, går ut på att öka antalet övertidstimmar för en person och år från 250 till 400. Ett sätt att locka utländska företag till landet och, säger regeringen, att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden.

Den andra lagen handlar om att skapa ett nytt domstolssystem för administrativa mål, som kommer stå under direktkontroll av landets justitieminister. Det definitiva slutet, menar kritiker, för ett oberoende rättsväsende i Ungern.

Demonstrationerna de senaste dagarna har enat den annars mycket splittrade ungerska oppositionen som uppmanat till fortsatta protester.

Regeringsföreträdare har fördömt protesterna och Gergely Gulyas, minister med ansvar för premiärminister Viktor Orbáns kontor, sa igår i tv att det här handlar om "aggressiva handlingar utförda av en liten minoritet". Flera poliser ska ha skadats under de senaste dagarnas protester.