Besked i högsta instans

Högsta instans: Ja till tiggeriförbud i Vellinge

2:58 min

Vellinge kommun får ja till att införa lokalt tiggeriförbud på fem avgränsade platser i kommunen. Beskedet kommer i en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag är jätteglad naturligtvis. Det har ju varit stort intresse i hela Sverige. Många kommuner har följt det här med stort intresse, säger Carina Wutzler, kommunstyrelses ordförande i Vellinge.

Domen är prejudicerande och kan komma att innebära en öppning för fler kommuner att ta efter.

Tidigare har Vellinge genomgående fått nej i olika instanser, först av länsstyrelsen, sedan av förvaltningsrätten och kammarrätten. Högsta förvaltningsdomstolen, som sista instans, beslutade att upphäva tidigare  beslut om att förbjuda tiggeriförbud i Vellinge kommun.

Eftersom tidigare instansers beslut — som rev upp Vellinges lokala tiggeriförbud — nu upphävs gäller det lokala tiggeriförbudet, enligt kommunstyrelseordförande Carina Wutzler. Fullmäktige tog beslut om ett lokalt tiggeriförbud från den 1 januari 2018.

– Så vårt beslut gäller från och med i dag. Nu finns ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun, det första stället i Sverige, säger Carina Wutzler.

Vellinge kommun motiverar tiggeriförbudet med att kommuninvånare tycker att det är obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

Kommunen har också hävdat att tiggare orsakar störningar genom "upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats".

– Vi tycker inte att tiggeri hör hemma i Sverige 2018, det finns andra sätt att bekämpa fattigdom. Det ska göras i deras hemländer, inte här i Sverige, säger Carina Wutzler.

Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, är kritisk mot domen.

– Kommunerna kommer säkert få det lugnare, man slipper se problemen. Men det löser inte det grundläggande problemet när det gäller den europeiska fattigdom och utsatthet idag.

Stefan Löfven (S), statsminister i övergångsregeringen, menar att det är positivt med ett besked.

– Det är bra att det har prövats nu i högsta instans. Med det beskedet så har vi en ny praxis uppenbarligen. Nu vet vi det och kommunerna vet det, säger statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista