P4 dokumentär blev världsnyhet

2:53 min

Storyn om hur ett svenskt universitet räddade hem sin doktorand från krigets Irak under IS blixtoffensiv har spridit sig över hela världen.

Dokumentärens huvudpersoner, Firas Jumaah och kemiprofessor Charlotta Turner har blivit nerringda av journalister från jordens alla hörn. Den historia som först berättades i P4 Dokumentären "Doktorandens flykt från IS" finns nu att läsa på exempelvis engelska, ryska, spanska, koreanska och publiceras i bland annat amerikanska NBC News, Fox News, brittiska BBC, tyska Der Spiegel, samt medier i Uruguay, Argentina och Peru. På sociala medier i Kina har storyn blivit viral och där har Charlotta Turner fått smeknamnet 硬核教授 ("Professor Hardcore").

- Jag tror den enorma uppmärksamheten visar att det finns ett behov av den här typen av historier, som handlar om medmänsklighet, men också handlingskraft och civilkurage, säger P4 Värmlands reporter Hedvig Nilsson som gjorde dokumentären.

Det var sommaren 2014 som Lunds universitet hämtade hem sin doktorand och hans familj från norra Irak med två SUV:s och en beväpnad vaktstyrka - en räddningsaktion de höll tyst om i fyra år.

- Dels för att det här var en traumatisk händelse för hela familjen, som de faktiskt knappt pratat med varandra om. Och dels av säkerhetsskäl, eftersom Firas tillhör folkgruppen yazidier som utgjorde måltavla för IS brutala attacker och man kunde inte veta om det fanns en hotbild mot familjen också i Sverige, berättar Hedvig Nilsson.