Vittnen: Arnault avslöjade Nobelpristagare

2:10 min

Nu träder flera personer fram och vittnar om hur den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault läckt till dem vilka författare som skulle tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Det framkommer i en ny utredning om sekretessbrott kopplat till akademiledamoten Katarina Frostenson och hennes man Arnault.

Det var Svenska Dagbladet som tidigare på måndagen kunde berätta att utredningen om sekretessbrott inom Akademien nu är klar, och att det där träder fram flera personer med namn som vittnar om hur Jean Claude Arnault, akademiledamoten Fronstensons man, flera gånger berättat för dem om kommande litteraturpristagare.

Bland dessa personer finns avhoppade akademiledamoten Klas Östergren. Enligt Svenska Dagbladet berättar Östergren i sitt vittnesmål i utredningen att Arnault redan 1996 avslöjade att Wislawa Szymborska skulle få Nobelpriset. Östergren säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att han valt att framträda med namn i utredningen eftersom tidigare utredningars anonyma vittnesbörd blivit konstant avfärdade som otillförlitliga av andra berörda personer.

Även dramaturgen Anna Kölén träder i utredningen fram med sitt namn. I utredningen berättar hon att den första Nobelpristagaren i litteratur som Arnault ska ha läckt till henne var Elfriede Jelinek 2004. Året efter, 2005, ska han ha läckt att Harold Pinter skulle få priset. Hon uppger också i utredningen att Jean-Claude Arnault sagt att informationen kom från hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson.

Till tidningen säger Anna Kölén att hon vill att Akademien ska stå för resultatet i utredningen, att det har förekommit läckor. Hon vill också att ledamöter ska sluta upp med att misstro dem som vittnar om Arnault och i stället ta sitt ansvar. Kölén tycker också att Akademien bör offentliggöra hela utredningen eftersom hon anser att öppenhet och transparens är bästa sättet att lösa kriser på.

Enligt Svenska Dagbladet ska den nya utredningen ha presenterats för Akademiens ledamöter, inklusive Katarina Frostenson och hennes juridiska ombud.

Ekot har sökt Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson, men utan resultat.