Programtips P2

Lördag 12 januari i P2 Dokumentär: I huvudet på Peter Mattei

kl. 12.03-13
Peter Mattei är en av vår tids största operasångare, med titelrollen i Mozarts djupt psykologiska "Don Giovanni" som ett av sina paradnummer.

Han har gjort ”Don Giovanni” åtskilliga gånger med olika regissörer. Bland dem finns den engelske teaterlegendaren Peter Brook i Aix-en-Provence 1998, då Peter Mattei fick sitt stora internationella genombrott.

Matteis scenkonst kännetecknas av äkta sångarglädje, en sagolik barytonröst och ett härligt skådespeleri, och han sjunger lika entusiastiskt när han exempelvis tolkar sånger av Mahler och Schubert som amerikanska evergreens och argentinsk tango på turné i Norrbotten.

I den här dokumentären utvecklar han sina tankar om sången och rösten, om det hårda arbetet som ligger bakom olika rolltolkningar och om samarbetet med olika regissörer, däribland Michael Haneke.

- Han är klar som mörkt vatten, säger Peter om Hanekes uppmärksammade uppsättning av ”Don Giovanni” i Paris 2006.

Dokumentären är en mosaik av en nygjord och ett antal äldre intervjuer som kulturjournalisten Kerstin Berggren gjort med den idag 53-årige Mattei under 25 år - i New York, Paris, Wien, Aix-en-Provence och andra ställen, för att inte tala om Luleå de drygt fyra milen norr om Piteå där han föddes en sommardag 1965.