Bild på Anne Ramberg vid sidan om bild på Jessica Ohlson.
Anne Ramberg (t.v) är Advokatsamfundets generalsekreterare. Samfundets disciplinnämnd ska nu pröva ärendet med AFS-politikern och juristen Jessica Ohlsons chef. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT & Hanna Franzén /TT

Jessica Ohlson-fallet disciplinärende i Advokatsamfundet

2:09 min

Advokatsamfundet får in allt fler anmälningar om advokater som misskött asylärenden - ärenden som kan hamna i Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Ett ärende som hamnat i Advokatsamfundets disciplinnämnd handlar om Jessica Ohlson, juridiskt ombud för ensamkommande asylsökande ungdomar i Nyköping. 

Advokatsamfundets styrelse beslutade för någon vecka sen att ta ärendet vidare till disciplinnämnden där det nu ligger för avgörande.
Och det är hennes arbetsgivare som nu riskerar en disciplinpåföljd för den intressekonflikt som det enligt advokatsamfundet varit med Jessica Ohlsons båda uppdrag.

Det var efter P4 Sörmlands granskning efter AFS valmöten där Jessica Ohlson talade som Advokatsamfundet reagerade mot hennes arbetsgivare. 
Hittills i år har har Advokatsamfundets disciplinämnd prövat 21 ärenden och ytterligare sex ärenden väntar på att bli bedömda, enligt P1 programmet Kaliber.

– Man kan ju konstatera en ökad anmälningsbenägenhet, det var väldigt sällsynt att vi fick in anmälningar tidigare, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista