SLUSSEN
Genrebild. Person går genom tunnel i motljus. Foto: Hasse Holmberg/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Norrköping

Utnyttjade flyktingar – döms till fängelse

1:28 min

En 55-årig man från Norrköping döms till tre års fängelse för grovt ocker.

Norrköpings tingsrätt anser att han utnyttjat flera personers utsatthet i Syrien när han tagit hög ersättning för att ordna ansökan om arbetstillstånd i Sverige. Detta genom att hjälpa till med ansökan om arbetstillstånd för att personer i och omkring Syrien ska kunna resa till Sverige och ansöka om asyl har mannen tjänat mycket pengar.

Han döms för ocker, grovt brott, i två fall. Och han frikänns från fem fall som omfattats av åtalet eftersom åklagarna inte nått upp till de höga beviskraven.
Han döms också för grovt bokföringsbrott i fem fall och ska betala 400 000 kronor i skadestånd till tre personer som blivit utsatta.
Han ska även betala 7,6 miljoner till staten, pengar som kommer anses komma från brotten.


En annan man, en 39-åring från Norrköping, frikänns från ocker men döms till fängelse i ett år för grovt bokföringsbrott. Åklagarna vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ansåg att det också var frågan om organiserad människosmuggling. Men högsta domstolen har tidigare under målets handläggning konstaterat att det inte går att bevisa.

Ytterligare en man döms för bokföringsbrott till samhällstjänst och en fjärde frikänns helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista