Två döms för yxmord – de lägre straffen förvånar åklagaren

3:02 min

Magnus Natschki rånades, fördes bort från sitt hem, misshandlades brutalt och höggs sedan ihjäl med yxa i skogen utanför Uddevalla. Nu döms 22-åringen som höll i yxan och ytterligare en man för mord.

– Jag hade förväntat mig att samtliga skulle dömas, säger åklagare Mats Sällström till P4 Väst.

22-åringen som utdelade yxhuggen döms till fängelse 10 år för mord. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till 15 eller 16 år i fängelse. Att tingsrätten dömer honom till fängelse i 10 år beror på att han angav sig själv och varit samarbetsvillig under utredningen. Uddevalla tingsrätt menar också att 22-åringen befunnit sig i ett nödliknande tillstånd under händelseförloppet.

Den 22-årige mannens försvarsadvokat är ganska nöjd med straffrabatten:

– Det är den reduktionen man ska ha. Det är okej, om man ska straffas för det här, säger försvarsadvokaten Björn Hurtig till P4 Sjuhärad. 

Ytterligare en man döms för mord, människorov och rån. Han döms till 12 års fängelse. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas till mellan 12 och 18 års fängelsestraff. Att han var 19 år då mordet begicks och att han suttit häktad under lång tid gör att tingsrätten sänker strafftiden även för honom.

Påföljderna för de övriga tre åtalade varierar från fängelse i sex månader till fängelse i sex år.

– Jag är lite förvånad över att straffsatserna hamnat lägre än jag yrkat, säger åklagare Mats Sällström.

Totalt döms fyra av de fem åtalade för inblandning i bortförandet och mordet på Magnus Natschki. En man frias från åtalet rörande Natschki, men döms för andra brott.

Fyra av de åtalade ska vara fortsatt häktade.

Morgonen den 6 december 2017 knackade det på dörren hemma hos 36-åriga Magnus Natschki i Göteborg. När han öppnade trängde sig tre män, två 19-åringar och en man i 35-årsåldern, in i hans lägenhet och rånade och misshandlade honom.

Samtidigt var en inneboende i lägenheten, en 22-årig man från Ulricehamn, på väg till skolan. Han hade försovit sig och hade bråttom iväg när han hörde tumult i trappan. Då upptäckte han männen i lägenheten.

22-åringen blev snart inblandad i rånet och fick i uppgift att ringa banken och låtsas vara Magnus Natschki för att på så vis få tag i hans pengar, men det misslyckas och efter ett tag fördes Magnus Natschki in i en bil och körs till en kolonistuga i Göteborg.

22-åringen, säger att han blev tvingad att delta och fruktade för sitt liv, följde med till kolonistugan där misshandeln blev allt grövre.

När kvällen kom bestämde några av männen att Magnus Natschki skulle dö. De hyrde en bil och sedan åkte två av männen, 22-åringen och en då 19-årig man, ut till skogen utanför Rotviksbro i Uddevalla. Med i bilen fanns Magnus Natschki och en yxa.

Sedan valde de slumpvis ut ett skogsparti vid Rotviksbro utanför Uddevalla där de ledde in Magnus Natschki. 22-åringen menar att han blev tvingad att hugga ihjäl honom under tiden som 19-åringen filmade mordet.

Kroppen lämnades kvar i skogen medan tre av männen, 22-åringen, 19-åringen och en man i 35-årsåldern som ska ha deltagit i rånet och misshandeln, flydde söderut genom Europa. Det skulle dröja 52 dagar innan en markägare till sist hittade kroppen.

– De länsade hans konto och tog lån i hans namn, sa Sten-Rune Timmersjö, chef på polisens avdelning för grova brott tidigare i höstas.

Dagen därpå slängde sig 22-åringen ur bilen i Tyskland och lyckades vinka till sig en ambulans. När han kom till sjukhuset berättade han hela historien och det var efter det som hela historien började nystas upp.

Alla fem åtalade förnekar brott, även om 22-åringen erkänner att det var han som höll i yxan. Men enligt polis och åklagare finns inget som tyder på att han blev tvingad.