Få döms för gängrelaterade dödsskjutningar

3:00 min

Av de 30 dödsskjutningar som skett i Stockholms län de senaste två åren har ungefär en tredjedel lett till fällande dom. Det visar en genomgång som Ekot gjort av samtliga fall.

– Vi kan se att vi har ett problem att få dem inlåsta, mördarna som begår de här brotten. Och vi kommer att göra allt vad vi kan för att vässa vår utredningsverksamhet och se till att vi har rätt resurs i de här ärendena, säger  Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Det är måndag den 12 november i år. En bil med två personer i står stilla vid vändplanen på Skidbacken intill Rissneleden i Hallonbergen i norra Stockholm. Plötsligt kör en moped upp bredvid bilen. Flera skott avlossas mot passagerarna. Båda avlider av skottskadorna.

Det här fallet är bara en av dödsskjutningarna de senaste två åren i Stockholms län. Förundersökningen kring morden i Hallonbergen är enligt polisen just nu inne i ett intensivt skede. Men ännu är ingen frihetsberövad.

Och det visar sig vara svårt att lagföra personer för den här typen av skjutningar, som polisen bedömer är uppgörelser mellan kriminella gäng och olika konstellationer. Det visar Ekots genomgång av de senaste två årens totalt 30 gängrelaterade mord i Stockholmsområdet. Endast i åtta fall har utredningarna lett så långt som till fällande dom.

I Hallonbergen, dagen efter dubbelmordet intill Rissneleden, träffade Sveriges Radio Oskar Rosendal som bor i närheten av mordplatsen. Han tycker att polisen ändå gör vad de kan för att lösa brotten.

– Jag tror att polisen gör sitt bästa. Men det är klart, man kan ju inte alltid hitta de som begår brotten. I det här fallet är det svårt också. Det var en skjutning men jag tror inte det fanns många vittnen heller, säger Oskar Rosendal.

Ekots genomgång visar att det i så många som 18 mordärenden varken finns någon dömd, misstänkt eller frihetsberövad. De flesta förundersökningar är fortfarande öppna. I en handfull ärenden har misstänkta personer gripits men senare släppts i brist på bevis.

I ett ärende, ett mord på Lidingö i början av juni i år, är sex personer häktade misstänkta för mord och medhjälp till mord. Den rättegången förväntas börja under första kvartalet 2019.

Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson, berättar att antalet skjutningar med dödlig utgång visserligen har minskat senaste året efter polisens särskilda satsningar. Men svårigheten i att få en fällande dom i de mord som sker ligger i att få folk att prata med polisen.

– Vi har svårt att få till vittnesutsagor och målsägandeutsagor. Och det bygger mycket på teknisk bevisning också om vi ska lyckas i de här ärendena.

Och det finns inte ofta?

– Nej, i vissa fall finns ju inte det, säger Ulf Johansson.

Ulf Johansson tror att det finns flera saker samhället kan göra för att lösa problemet med dödsskjutningarna. Bland annat bör straffrabatten slopas för unga förövare, tycker han. Sedan borde man också se över om det kanske ska vara straffbart att överhuvudtaget vara del av ett gäng.

– Jag tycker man ska vara öppen för lagstiftningsdelen och det tycker jag våra politiker är nu också. Men vi måste fortsätta det här arbetet för att kunna ha rätt verktyg, säger Ulf Johansson.