Migrationsverket, skylt
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Migrationsverket lägger ner asylprövningen i Sundsvall

1:02 min

Migrationsverket vill avveckla asylprövningsenheten i Sundsvall. Tas beslutet innebär det att ett 20-tal tjänster försvinner.

Förutom Sundsvall så vill Migrationsverket även avveckla asylprövningsenheterna i Norrköping, Jönköping, Flen och Örebro. 

Migrationsverket planerar även att lägga ner verksamheten helt på fem orter. Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Lindesberg och Östersund. Orsaken till att man vill lägga ner i Östersund är bland annat en omorganisation, som innebär att boendeplatser koncentreras till Kramfors, Sundsvall, Boden och Skellefteå.

– Många av våra medlemmar är ledsna och chockade. De är oroliga över vad som händer härnäst, berättar Linus Olsson, som är vice ordförande i fackförbundet ST Sundsvall.

Vad innebär det för de asylsökande?

– Man har pratat om en närhetsprincip för de sökande. Nu är Boden närmast norrut och Uppsala och Stockholm söderut. Så de som bor i Västernorrland, Härjedalen och Jämtland får en bit att åka, konstaterar Linus Olsson på facket ST.

Totalt berörs omkring 150 personer i hela Sverige när Migrationsverket lägger ner verksamheter på flera orter. I januari tas det formella beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista