Vetlanda

"Djupt beklagligt" – V utreder SD-samverkan

2:44 min

Vänsterpartiets styrelse i Jönköpings län förfasas över att Vänsterpartiet i Vetlanda valt att ingå valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

– Jag blev besviken och det är djupt beklagligt, säger Erika Gunnarsson Kibowa, ordförande för Vänsterpartiet i Jönköpings län om att Vänsterpartiet i Vetlanda ingått valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

Beskedet kom på tisdagskvällen. Det lokala partiet Vetlanda framåtanda, som är största oppositionsparti i Vetlanda, ingår valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. På så vis får Vänsterpartiet poster i nämnder och styrelser de annars inte skulle fått.

Sverigedemokraterna får inte fler poster, men när de fick nobben till valteknisk samverkan med Kristdemokraterna och Liberalerna valde de ändå att tacka ja till inbjudan från Vetlanda framåtanda.

Jag har inga problem att samarbeta med någon överhuvudtaget. Man måste göra det bästa för kommunen.

Michael Hellqvist, ordförande för Vänsterpartiet i Vetlanda, har motiverat beslutet med att det inte är tal om något politiskt samarbete och att det inte gynnar Sverigedemokraterna. Men länsförbundet har gått i taket och utreder nu saken.

– Vi är emot all form av samverkan med SD. Det är inte motiverat, även om vi tjänar på det och de inte gör det, säger Erika Gunnarsson Kibowa.

Vänsterpartiet i Jönköpings län ska nu utreda varför det blivit så här och Erika Gunnarsson Kibowa vill därför inte uttala sig om vilka påföljder kan bli aktuella. Men på frågan om det kan bli tal om uteslutningar svarar hon:

– Uteslutningar förekommer generellt.

Björn Forsell, ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län, välkomnar däremot samverkan.

– Jag har inga problem att samarbeta med någon överhuvudtaget. Man måste göra det bästa för kommunen. Detta är ett ovanligt exempel på att det finns kurage och förstånd, säger han.