EU-kommissionen vill mildra effekterna av hård brexit

2:03 min

Det kommer att svida om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 29 mars nästa år. Det var budskapet när EU-kommissionen i dag presenterade en rad åtgärder för att mildra effekterna av en hård brexit.

– Eftersom det nu finns en risk för en hård brexit måste vi vidta åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna, sa EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

EU-kommissionen har i dag lagt fram 14 olika lagtexter som rör områden där medborgare och företag skulle drabbas extra hårt om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Bland annat flygtrafik, vägtransporter och finansiella tjänster.

Brittiska flygbolag kommer att ges fortsatta landningsrättigheter för vissa direktflyg mellan EU och Storbritannien under en tolvmånadersperiod, förutsatt att den brittiska regeringen ger samma rättigheter till europeiska flygbolag. Däremot kommer brittiska bolag inte att få flyga mellan europeiska städer eller mellanlanda i EU på väg till destinationer utanför Europa.

För att minska störningar i handeln kommer brittiska transportörer att tillåtas föra in varor till EU fram till slutet av nästa år. Men från den första april nästa år måste de betala tullavgifter. 

Boskap och andra levande djur kommer att kontrolleras vid gränsen och brittiska husdjur kommer inte längre att fritt få föras in i EU.

För att säkra den finansiella stabiliteten i Europa kommer EU att betrakta brittisk finanslagstiftning som likvärdig under tolv månader, vilket innebär att handeln med så kallade derivat kan fortsätta.

EU-kommissionen uppmanar också EU-länderna att snabbt inför nationella regler för att ge brittiska medborgare uppehållstillstånd.

Bland brexitörerna i Storbritannien, som vill ha en hård brexit, sägs ofta att det inte behövs något utträdesavtal utan att det räcker med den här typen av akutåtgärder under en kortare tid för att slippa allvarliga störningar. Men Valdis Dombrovskis håller inte med om det.

– Ett ordnat utträde är det bästa, men om det ändå blir en hård brexit så måste vi förbereda oss, säger han.