Solboom i Österfärnebo – många satsar på solceller

2:10 min

I Österfärnebo har det blivit en riktig solboom. Åtta hushåll har installerat solel under hösten och fler är på gång.

– Vi behöver lägga om till solenergi och då måste man använda de ytor som finns, tänker jag, och jag har ett jättebra tak i söderläge, säger Karin Gustavsson, som är en av österfärneboborna som satsat och nu har 34 kvadratmeter solceller på sitt tak.

Att så många kommit till skott just i Österfärnebo beror på att Färnebo folkhögskola bjöd in till ett möte där solentusiasten Kenneth Mårtensson medverkande. Han kan prata länge om solelens fördelar:

– Solel är ju den ultimata energikällan. Det finns hur mycket som helst, lika mycket här som i Frankrike och Tyskland. Priserna har fallit och effektiviteten har ökat. Solelen återbetalar sig på sex till tio år, säger Kenneth Mårtensson.

Entusiasmen smittade. Ett tiotal personer på mötet gick vidare och tog in offerter gemensamt, och just detta underlättade mycket, tycker Karin Gustafsson.

– Jag hoppade ju på direkt, det har varit helt fantastiskt att få allt detta utan att göra jobbet med offerterna själv. Så i oktober kom de hem till mig och lade på panelerna på taket och 30 november var elektrikern hemma och gjorde inkopplingen, så nu har jag fina skåp i mitt pannrum och ser fram emot att ha en app där jag kan sitta och titta. Jag kommer inte att kunna jobba, utan jag kommer bara sitta och titta på hur mina solceller producerar! Det är bara själva inkopplingen till elnätet som är kvar nu, säger hon.

Karin Gustavsson fick 30 procent i solcellsbidrag. Nu kommer bidraget att krympas, men det gör inte så mycket, tycker Kenneth Mårtensson:

– Behovet av solcellsstöd kommer att sjunka så inom loppet av ett par år tror jag verkligen inte att det behövs, tack vare att priser och effektivitet har ökat, säger han.