USA:s tillbakadragande kommer lägligt för Turkiet

2:10 min

USA ska dra tillbaka sina styrkor från Syrien. President Donald Trump förklarar att terrorsekten IS är besegrad och att de omkring 2000 amerikanska soldaterna i Syrien ska dras tillbaka. I ett uttalande från Vita huset heter det att IS är besegrat territoriellt men att striden mot IS går in i en ny fas.Beslutet lär få konsekvenser- särskilt i kurddominerade nordöstra Syrien rapporterar vår korrespondent.

Det amerikanska tillbakadragandet av styrkor från Syrien kommer minst sagt lägligt för Turkiet.

Den turkiske presidenten Erdogan har de senaste dagarna vid flera tillfällen sagt att en attack mot kurddominerade områden öster om floden Eufrat är nära förestående.

Det är just de områden där USA har sin största närvaro.

Relationen mellan Turkiet och USA har skavt rejält med anledning av USA:s engagemang i Syrien.

USA har aktivit gett stöd till en koalition där kurdiska YPG dominerar.
Turkiet ser YPG som terrorstämplade PKK:s förlängda arm i Syrien, en organisation som Turkiet stridit mot i 40 år på hemmaplan.

Kurderna i YPG kontrollerar stora områden öster om Eufrat och deras områden gränsar till Turkiet, vilket den turkiska regeringen ser som ett stort hot. Turkiet planerar därför att militärt minska YPG:s inflytande, på samma sätt som när de tidigare i år tog över Afrin norr om Aleppo.

Att USA nu drar tillbaka sina styrkor från Syrien innebär minskad friktion mellan Nato-kollegorna USA och Turkiet, det innebär också att Turkiet kan inleda sin planerade offensiv utan risk att stöta sig med USA.

Kurderna lär däremot se det som ett svek. Efter att ha gått i fronten i kampen mot IS lämnas de nu av sin mäktiga samarbetspartner, utlämnade åt Turkiet.

Samtidigt hörs oroliga röster över risken för större inflytande för Ryssland och Iran när nu USA lämnar.

Den syriska regeringen däremot lär se med lättnat på tillbakadragandet eftersom det innebär en färre aktör i Syrien, men å andra sidan kommer Turkiet att expandera, så för de Syriska styrkorna lär det ändå innebära en slags status-quo jämfört med innan.