Just nu

Många avslag på gymnasielagen

2:05 min

Var tredje person som sökte uppehållstillstånd enligt den tillfälliga gymnasielagen har fått avslag. Det är resultatet när drygt hälften av ansökningarna har avgjorts.

– Jag har varit två dagar försent, bara för två dagar försent gav de mig ett till avslag, säger Shokorllah Safari som var en av de 11 715 personer som i somras sökte uppehållstillstånd enligt den tillfälliga gymnasielagen.

När 7 203 ansökningar nu har avgjorts har 4 834 beviljats uppehållstillstånd och knappt 2 369 fått avslag.

För att få uppehållstillstånd enligt gymnasielagen krävs bland annat att man kom till Sverige som ensamkommande före den 25 november 2015, och att man under en lång asylutredning hann fylla 18 år.

Shokorllah Safari säger att han kom till Malmö redan i början av november 2015, och att han därefter tog sig till ett boende i Stockholm, men att han fick lämna sina fingeravtryck och registrerades först den 26 november, alltså två dagar för sent för att omfattas av gymnasielagen.

– De vet själva att när man kommer till Sverige, det går inte på en dag innan du kommer och ger dina fingeravtryck. De vet att det var mycket folk, jag var nio dagar i kö innan jag fick ge fingeravtryck.

Shokorllah Safari säger att när han väl hittade personer som kunde intyga att han kom till Sverige tidigare så var det försent att överklaga beslutet. För honom väntar nu frivilligt återvändande eller utvisning.

Eftersom Migrationsverket började med att handlägga de ansökningar där villkoren i lagen inte var uppfyllda väntas andelen avslag minska när alla ansökningar är avgjorda, vid årsskiftet.

De ärenden som ligger hos migrationsdomstolarna beräknas blir klara senast till sommaren.

De som får uppehållstillstånd enligt gymnasielagen får stanna i Sverige i 13 månader.

Om de avslutar sina gymnasiestudier och sedan får jobb som de kan försörja sig på har de möjlighet att därefter ansöka om permanent uppehållstillstånd.