Recept: Matig sallad till julbordet

P4 Upplands matinspiratör Christina Jansson tipsar om ett vegetariskt alternativ med typiska julsmaker.

Christinas julbordssallad

2 dl okokt mathavre
100 g grönkål
100 g rödkål
1 st vinteräpple t ex Ingrid Marie
1 msk rapsolja
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk honung
salt och svartpeppar
50 g valnötter

 

Koka mathavre enligt anvisning på förpackning, låt svalna. Skär grönkål fint och skär rödkål tunt alt med hjälp av osthyvel eller mandolin. Rör ihop olja, vinäger salt och svartpeppar till en dressing. Lägg kålen i en skål och tillsätt dressing, massera kålen mjuk och blanda därefter i mathavren. Smaka av med mer salt och peppar vid behov. Tärna ett äpple med skal fint och blanda ner. Servera på ett fat, toppa med finhackade valnötter.