Putin vill se Ryssland bland toppekonomier

1:27 min

Vladimir Putin vill att Ryssland ska höra till världens fem största ekonomier.

Det är ingen omöjlighet att nå dit, säger den ryske presidenten på sin stora presskonferens i Kreml.

– Huvudfrågan är att vi behöver komma in på en ny ekonomisk nivå, säger Putin och tillägger att det inte är möjligt utan teknisk utveckling.

Ryssland klassas i dagsläget av Internationella valutafonden (IMF) som nummer tolv storleksmässigt bland världens ekonomier.

Situationen i Ukraina, USA:s hot om att dra sig ur kärnvapenavtalet INF och fallet Skripal är andra ämnen som Putin får frågor om på presskonferensen.

Händelsen i Kertjsundet, då en ukrainsk besättning besköts och tillfångatogs av Ryssland, var en provokation från ukrainsk sida med syftet att höja president Porosjenkos opinionssiffror, hävdar Putin.

– De sändes för att dö — som tur var blev det inte så. Vad som händer med dem kommer vi att ta ställning till när brottsutredningen är klar, säger han.

Den ryske presidenten tar emot över 1 700 journalister i slutet av ett år som sett hans popularitetssiffror dala rejält, bland annat på grund av en omstridd pensionsreform.

Putin lovade innan han blev omvald i mars att inte höja pensionsåldern i Ryssland — men undertecknade i höstas en reform som innebär just det. Det har orsakat massiva protester och demonstrationer runt om i Ryssland och anses vara en orsak till att presidentens popularitet sjunkit till under 50 procent.

Vladimir Putin har hållit en presskonferens vid varje årsslut sedan 2001 — och sedan 2004 har den alltid varat i över tre timmar. Rekordet är från 2008, då frågor och svar tog fyra timmar och 40 minuter.