Ett rekordår för varningsmeddelanden

1:19 min

2018 blir ett nytt rekordår för antalet VMA – viktigt meddelande till allmänheten. Fram till och med mitten av december i år hade det kommit 54 VMA:n. Aldrig tidigare har det under ett och samma år kommit så många varningsmeddelanden.

– Den ökning som var förra året har ju hållit sig även i år. Men i år har vi haft ganska många VMA i samband med skogsbränderna, ett 20-tal, säger Lars Olsson, som är ansvarig för VMA-frågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är ett myndighetsuppdrag som Sveriges Radio har. Det innebär att räddningsledare kan begära att Sveriges Radios sändningsledning bryter sändningarna i alla SR:s kanaler och även de stora kommersiella nätverken och berätta om faran och hänvisa publiken dit de kan få mer information.

Ett vanligt år brukar antalet VMA hamna mellan 15 och 20 stycken. Men förra året förmedlade Sveriges Radio 46 VMA och ökningen håller alltså i sig. Hittills i år handlar det om över 50 VMA.

En orsak till ökningen kan vara den nya möjligheten att i samband med VMA i radion även skicka ut SMS med information till berörda.

Även den allmänna säkerhetsmedvetenheten efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 kan ha påverkat.

Det vanligaste är att det handlar om bränder när det går ut ett VMA.

– VMA är ju oftast räddningstjänst och kopplat till att det är bränder, industrier, soptippar anläggningar med farliga ämnen, det ger en rök som inte är hälsosam, säger Lars Olsson på MSB.