Fler kvinnor än män i Syrien

4:36 min
  • Snart åtta år av krig har påverkat demografin i Syrien – nu finns det många fler unga kvinnor än vad det finns unga män i landet.
  • Och att stora delar av en hel generation unga män helt enkelt har försvunnit får konsekvenser i samhället.
  • Hör reportage av vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Här utanför universitetet i Damaskus råder det ingen tvekan om att de unga kvinnorna dominerar i antal. När jag tittar på människorna som går förbi på trottoaren skulle jag säga att omkring 70 procent av de jag möter är unga kvinnor, resten är unga män. Och de vi möter och pratar med säger att det ser likadant ut i klassrummen också.
 
– Titta dig omkring, du ser bara kvinnor. Universitetet, på gatan, på kaféer, bara kvinnor säger Safaa och Sheima som precis slutat skoldagen.
 
– De flesta unga män lämnade Syrien och de som inte lämnade dog.

Mängder med unga män har flytt från Syrien- en del när kriget kom för nära eller för att de var oppositionella och rädda att gripas men många för att slippa militärtjänsten och bli skickade ut i kriget. Andra unga män är just i kriget och många, ingen vet hur många, har dödats.
 
– Den riktigt unga generationen finns kvar och den gamla, men de unga männen har dött eller lämnat Syrien säger Lina.

Hon beklagar bristen ur många perspektiv, dels kommer många unga kvinnor att tvingas gå ogifta, det finns inte män så det räcker och dessutom blir det svårare med återuppbyggnaden. Hon anser att det behövs unga män för de tunga byggjobben när gator och byggnader ska byggas upp igen.
Hon vill att regeringen utfärdar en bestående amnesti. De som flytt för att slippa göra militärtjänst ska få komma tillbaka om de hjälper till att bygga upp landet och hon vill att andra länder skickar hem syrierna.
 
– Lösningen är att sparka ut dom och få hit de till Syrien där de kan börja bygga upp landet igen säger Lina.

Bristen på unga män har också inneburit att kvinnor tagit sig in på arbeten som traditionellt dominerats av män. I Damaskus har staden för första gången någonsin anställt tre kvinnliga chaufförer t.ex. 
 
– I framtiden kommer du att se kvinnor som lagar bilar eftersom kvinnor måste ta traditionella mansjobb för att kunna försörja sina familjer säger Safaa.
 
– Det kan faktiskt vara en positiv utveckling. Förr var det inte accepterat för kvinnor att arbeta inom vissa områden men nu tvingas samhället acceptera det och det tror jag är bra säger hon.

Men andra tycker precis tvärtom. 
 
– Nej, jag tycker det är dåligt. Den här typen av arbeten passar inte för kvinnor säger Nabiha som också hon precis kommit ut från universitet i Damaskus.

Snart åtta års konflikt i Syrien har lett till stora förändringar.
För kvinnor rättigheter kan det vara ett steg framåt, men till ett skyhögt pris då många förlorat sina män, söner, bröder och fäder i kriget.
Innan kriget leddes drygt 4 procent av hushållen i Syrien ekonomiskt av kvinnor, nu är siffran drygt 22 procent enligt en undersökning från Tahrir Institute for Middle East Policy.

Och med kvinnor som dominerar arbetsmarknaden och hushåll på ett sätt som inte tidigare skådats är det också kvinnor som blir grunden för byggandet av det framtida Syrien. Samtidigt vittnar också många unga kvinnor om en rädsla att inte kunna gifta sig och bilda familj. Männen räcker ju inte till. 
 
På ett torg i Aleppo spelar ett gäng unga kvinnor fotboll. Det är lovdag. De är i 16-årsåldern och saknar de unga männen säger dom.
 
– Vi ber till gud att hålla pojkarna säkra. De måste komma tillbaka, vi saknar dom.

Och när saknaden blir för stor får man ta till, låt oss säga, lite mindre konventionella metoder.
 
– Jag börjar krama träden istället för jag saknar dom så mycket säger en av de unga kvinnorna.