Ingen ny batterifabrik i Trollhättan

2:01 min

Bygget av en batterifabrik i Trollhättan blir inte av nu, eftersom det kinesiska företaget GSR har lagt planerna på is. Fabriken hade kunnat skapa hundratals nya jobb.

Enligt elbilstillverkaren Nevs vd Stefan Tilk blir det troligen inte någon fabrik.

– Nej, jag tror inte det. Det har gått lite i stå, säger Tilk till Ekot.

Det kinesiska företaget GSR har investerat en hel del pengar i elbilstillverkaren Nevs och kanske ska bli delägare. Utöver det hade GSR också planer på att bygga en batterifabrik i Trollhättan, men det är nu uppskjutet.

På en presskonferens i våras sade GSR:s vice ordförande att företaget ville bygga en fabrik för sammansättning av elbilsbatterier i Trollhättan och att bygget skulle starta så snart som möjligt, kanske redan 2019.

Det talades då också om att den fullt utbyggd kunde ge hundratals nya jobb.

Anledningen till att det nu inte blir en fabrik i Trollhättan ska vara att kinesiska GSR aldrig köpte biltillverkaren Nissan batterifabriker så som företaget ville.

– Den förhandlingen bröt samman i sommar. Det innebär att tanken att köpa kobolt och andra råvaror från gruvor, som sedermera skulle resultera i en packfabrik i Trollhättan, inte har realiserats ännu. Det är on hold kan man säga, säger Tilk till Ekot.

Men det här ska inte påverka Nevs negativt, menar Tilk. Biltillverkaren köper i stället batterier av ett annat företag, som man redan har avtal med.

Men för Trollhättans del däremot innebär det att kommunen går miste om kanske flera hundra jobb.

– Det är beklagligt. Det är strategiskt värdefullt om vi kunde få hit batteriteknologi och det skulle också ge en stärkt fordonsindustri med ett antal arbetstillfällen. Så det är tråkigt, säger Trollhättans näringslivschef Dick Eriksson till Ekot.

I Sverige finns sedan tidigare bland annat en batterifabrik i Göteborg och planer på en storfabrik i Skellefteå.